tambura mondharmonica folk akoestisch Neil Young tributeband

Carel van Oirschot op tambura, Vic van Dalen op mondharmonica (foto's Monique van 't Lint)

Over Second Harvest

Begin jaren negentig toerde de rockband The Magi door Tilburg en omstreken met in de gelederen gitarist Carel en bassist/zanger Vic. Er volgden vele afzonderlijke omzwervingen in blues, funk, fusion, rock en folk, maar als ze elkaar tegenkwamen was het altijd weer: "ooit gaan we een Neil Young coverband oprichten!" 

In 2007 was het zover. Met Carel van Oirschot op banjo en tambura, Gregor Swinkels op gitaar, en Vic van Dalen op aanvullende gitaarpartijen en mondharmonica. Vic werd leadzanger, maar ook driestemmige zang vormde een belangrijk deel van de eigen arrangementen van de nummers. Second Harvest trad op op akoestische festivals, folk- en kroegpodia, privé feestjes en de landelijke Neil Young fanclubdag. Toen Carel in 2011 tijdens een folk sessie Liseth Horsten tegenkwam was met haar zang en percussie de sound compleet. Er werd een demo opgenomen, het repertoire groeide en Second Harvest werd een begrip in de Tilburgse muziekscene. 

10 jaar Second Harvest

In 2017 besloot Liseth de band weer te verlaten. Ze zong echter weer mee als een van de gastmuzikanten tijdens het 'Second Harvest plays Harvest' jubileumconcert in november van dat jaar. Maar het was tijd voor de overige bandleden om zich te gaan bezinnen over de nieuwe koers die de band moest gaan varen.

Nieuwe koers

De muzikanten gingen ieder hun muzikale weg maar het jubileumconcert was zo goed bevallen dat het verlangen om vaker in volledige bandbezetting te gaan spelen was gegroeid. Second Harvest werd een jaarlijks bandproject.


Lees verder onder de foto's  >>>

Paradox Tilburg Neil Young tribute

Aankondiging 2020 (foto Vic, edit Liseth)

Neil Young tributeband Paradox Tilburg

Paradox Tilburg 2024 (foto Kees Staps)

gitarist

Gregor Swinkels (foto Kees Staps)
Liseth Horsten (foto Esther Blaauw)

Over de bandleden

Vic van Daelen
Door zijn karakteristieke stem en zijn mondharmonica komt de sound van Neil Young wel héél dichtbij, echter zonder daar een kopie van te zijn. Vic speelde en zong bij verschillende bands en is sinds 2022 ook de leadzanger en slaggitarist van de Pink Floyd tribute band Flip Floyd.

Gregor Swinkels
Met zijn akoestische gitaar legde Gregor de basis voor het geluid van Second Harvest. Hij legt nu als bassist wederom de basis, samen met drummer Roeland. Gregor zong en speelde gitaar en bas in verschillende bands en duo's, o.a. speelde hij Bretonse folk en nummers van Jackson Browne.

Carel van Oirschot
Carel speelde in verschillende bands met uiteenlopende muziekstijlen, o.a. in de regionale folkband Wè-Nun Henk die landelijke bekendheid genoot en vier prachtige CD’s afleverde. Carel benadrukte het geluid van Second Harvest met melodische partijen op gitaar, banjo en tambura. En nu als leadgitarist speelt hij met eenzelfde wildheid en enthousiasme als Neil Young zelf. Daarnaast arrangeert hij een deel van de bewerkingen van de songs.

Liseth Horsten
Haar sprankelende stem was de muzikale kers op de harmonische taart en haar leadzang bracht de juiste variatie in het geluid van de band. Met een kartonnen doos (of Gregor's gitaarkoffer) als bassdrum, voetengestamp, cajonito, en shakers legde ze waar nodig de basisbeat. Tegenwoordig neemt ze naast zang ook een slaggitaar voor haar rekening. Liseth treed zelf op als singer-songwriter met haar band Liseth & The Satellites.

De andere (inmiddels niet meer zo gast-)muzikanten:

De band werd uitgebreid naar de huidige bezetting met drummer Roeland Uijtdewilligen, pianist Jochem van Abel, en mondharmonicaspeler/trombonist Leon van Egmond. Voor het project van 2022 werd een verhinderde Carel van Oirschot vervangen door gitarist Ralph Schraven.
Eerdere gastmuzikanten waren: pianist Michael Breukers, violiste Katrien Bos, gitarist Mark van DalRuurd van der Vegt op mondharmonica en dwarsfluit, Peer Desmense op pedalsteel en Stefan Wolfs op gitaar en pedalsteel.

akoestische band banjo gitaar folk country

Band 2021 (foto Esther Blaauw) met v.l.n.r. Roeland, Gregor, Jochem, Vic, Liseth, Leon en Carel.

Neil Young coverband Paradox Tilburg

Paradox Tilburg 2022 (foto Esther Blaauw) met op gitaar Ralph Schraven

© Second Harvest 2023. Website by Liseth Horsten

The website was made with Mobirise